Wat is geweld | Zinloos geweld | Seksueel geweld | Huiselijk geweld | Meer weten | Over deze site

 

Geweld kent vele vormen.

Er is behoorlijk wat geweld in de wereld. Dat was vroeger zo, nu nog steeds. Geweld heeft te maken met macht... heel vaak met misbruik van macht. Wie is de sterkste?

Geweld is niet alleen veraf ergens in de wereld. Soms heel dichtbij, zo dichtbij dat we het niet zien... alleen maar voelen. Voelen als pijn, als verdriet, als dreiging.

Oorlog
Oorlog is ruzie in het groot. Met wapens en legers en vaak heel veel slachtoffers. Er is altijd wel ergens in de wereld een oorlog aan de gang. Veel indruk maakte de oorlog die de Verenigde Staten begonnen met Irak. Dat deden ze omdat ze bang waren dat dat land massavernietigingswapens zou hebben. Maar er zijn nog veel meer oorlogen in de wereld. Zoals in Afrika waar mensen met elkaar vechten zonder dat het bij ons in het nieuws komt. Helaas is oorlog al zo oud als de mensen bestaan. Het heeft nog nooit iets opgelost.

Overlast
De één wil stilte, de ander lawaai. Overlast betekent geen rekening houden met anderen. Terwijl dat soms heel simpel kan, door thuis een koptelefoon op te doen bijvoorbeeld.

Pesten
Pesten kan nare consequenties hebben. Het gebeurt nog veel te vaak: de groep voelt zich stoer en populair, als ze allemaal meedoen om anderen te pesten. Omdat hij of zij er anders uitziet, ergens anders vandaan komt, of gewoon er voor kiest om niet met een groepje mee te doen. Eigenlijk is zo iemand dan juist sterker dan de rest.

Kijk voor meer informatie over pesten op www.pestweb.nl

'Niet echt'
Geweld komt veel voor in strips, in tekenfilms en computerspelletjes. Je kunt dan goed zien dat het niet echt is. In Tom & Jerry-cartoons is Tom soms hardstikke plat en even later loopt hij weer vrolijk rond. In vechtfilms hoor en zie je vaak dat het nep-gevechten zijn.

Sommige mensen denken dat jongeren zelf geweld gaan gebruiken als ze veel naar zulke films kijken. Anderen denken dat dat wel mee zal vallen. Wat denk jij?

Negeren
We willen allemaal gezien en gehoord worden. Als mensen met ons praten, vragen hoe het met ons is, reageren op wat we zeggen en doen dan weten we dat we er zijn. Dat we er mogen zijn. Als je genegeerd wordt, zeker door de mensen die belangrijk voor ons zijn zoals ouders, broers, zussen of op school, dan ga je je daar heel ongelukkig door voelen. Het maakt je heel eenzaam.

(Be)dreigen
Dreigen met geweld kan al genoeg zijn om iemand een angstig en onveilig gevoel te geven. Woorden doen ook pijn. Denk even na voor je wat zegt, zelfs als je boos bent.

Slaan enzo
Vroeger vonden we het normaal dat kinderen voor straf werden geslagen. Dat gebeurt gelukkig niet meer zo vaak. Toch wordt er nog geslagen. Kinderen slaan elkaar, ouders slaan hun kinderen en ook ouders slaan elkaar. Meestal gebeurt dat uit onmacht, omdat je niet meer weet hoe je de ander kunt bereiken.

Online
Op internet kan je alles vinden; allerlei informatie, leuke sites, contacten met anderen. Maar soms kom je per ongeluk op een site terecht waar je echt vreselijke beelden of teksten ziet. Ook kun je last hebben van ongewenste reclame-e-mail. Of iemand dringt zich met chatten aan je op. Of ze sturen een virus zodat je PC kapot gaat.

Vernielen
Vandalisme lijkt minder erg dan geweld tegen mensen. Toch beschadig je er wel degelijk mensen mee: de mensen die het beschadigde voorwerp hebben gemaakt, betaald, geplaatst, opgeknapt, of weer moeten herstellen. Of de mensen die het voorwerp willen gebruiken.

Betasten
Je lichaam is van jou. Jij bent de baas daarover en jij bepaalt wie jou aan mag raken. Knuffelen is heerlijk en bijna altijd wil iemand met je knuffelen omdat hij of zij heel veel van je houdt. Wil je niet, dan moet het genoeg zijn dat je één keer nee zegt. Zo niet, dan gaat het om ongewenste intimiteit. Als jou zoiets overkomt, praat er dan over met anderen of bel de Jeugdtelefoon 0800-0432.