Wat is geweld | Zinloos geweld | Seksueel geweld | Huiselijk geweld | Meer weten | Over deze site

 

Seksueel geweld

Wat is dat eigenlijk?
Seksualiteit heeft alles met je lichaam te maken. Jouw lichaam, waar je zelf de baas over bent. Het kan zijn dat je een ander mens wilt voelen, even aanraken of dicht tegen je aan houden. Als kind kon je misschien wegkruipen bij iemand op schoot of even knuffelen. Als puber kruip je niet meer bij je moeder op schoot. Je merkt dat je lichaam soms naar een ander lichaam verlangt en dat er meer bij komt kijken. Kom je iemand tegen die datzelfde gevoel heeft met jouw lichaam en het klikt...

Omdat het om jouw lichaam gaat, moet je ook de grenzen aangeven... tot hier en niet verder. Het moet fijn blijven. En daar kan een probleem liggen. Vooral als iemand verder wil gaan, blijft doorgaan en je niet weet hoe je dat kunt stoppen. Of als je een ander moet aanraken... vaak op plekken waar je dat juist niet wil. Dan is het anders, dan ben je niet meer de baas over jezelf. Die ander heeft macht over jou. Hij beschouwt jouw lichaam als iets van zichzelf. Dat doet pijn, vooral als het iemand is die je goed kent; je vader of moeder, broer of zus, vrienden of iemand van de familie, een leraar of een trainer. Je staat machteloos, je bent dan de dupe van geweld, seksueel geweld. Je wordt gedwongen seksuele handelingen te doen of te ondergaan tegen je zin in, maar je kan niet anders. Als je het weigert krijg je ervan lang, soms echt met klappen anders op z'n minst met allerlei bedreigingen.

Dat doet pijn, soms ook als het alleen maar om woorden gaat of opmerkingen die je steeds moet aanhoren en met seks te maken hebben.

Kijk voor meer informatie over seksueel geweld op www.seksueelgeweld.nl

Wat kun je doen als het jou overkomt?
Uit onderzoek blijkt dat ruim vijftien procent van de meisjes voor hun zestiende een negatieve seksuele ervaring heeft meegemaakt met een familielid. Ook jongens zijn slachtoffer. Als je zelf te maken hebt met geweld heeft dit veel gevolgen voor jezelf. Je kunt angstig gaan dromen, je interesse in allerlei dagelijkse dingen kan afnemen, je kan sneller gestresst zijn. Lichamelijke klachten komen ook voor, zoals hoofdpijn, buikkrampen en benauwdheid. Als jou zoiets overkomt helpt het soms om duidelijk te zeggen dat de ander niet over je grenzen mag komen. Helpt dit niet dan is het heel belangrijk om er met iemand over praten die je zelf kiest en vertrouwt (jeugdtelefoon, huisarts, leraar, vriend, vriendin, buurvrouw, familie). Blijf geloven in je eigen kracht, jij bent belangrijk! Boos, bang, verdrietig zijn: mag! Je mag laten zien wat je voelt, dat is niet zwak maar sterk. Je moet niet bang zijn dat er iets gek is. En eigen schuld dikke bult bestaat niet bij mishandeling. Luister naar je eigen gevoel. Als iets niet goed voelt, of je twijfelt ergens over, dan moet je daar naar luisteren.

Kijk bij 'Meer weten' voor adressen en telefoonnummers van mensen en instanties die jou kunnen helpen.

Ben je zelf niet met sexueel geweld in aanraking gekomen maar ken je misschien wel iemand die er mee te maken heeft of mee te maken heeft gehad dan is het begrijpelijk dat zo iemand het er erg moeilijk mee heeft en jouw steun goed kan gebruiken.