Wat is geweld | Zinloos geweld | Seksueel geweld | Huiselijk geweld | Meer weten | Over deze site

 

Zinloos geweld

Wat is dat eigenlijk?
Iemand of iets zonder echte aanleiding in elkaar slaan. Voor het slachtoffer is de betekenis van die agressie meestal volslagen onduidelijk. De dader heeft wel een reden... Die ander hoorde bij de verkeerde groep (bijvoorbeeld voetbalsupporters) of gewoon een klote dag gehad en dat moest er even uit. Zelfs laten zien aan je zogenaamde vrienden dat je iemand durft te slaan, dat je kan vechten, is soms een reden om zinloos tekeer te gaan. Net als het geweld zijn die redenen dus eigenlijk net zo zinloos. Sommigen zeggen dat er nooit een reden voor geweld is te vinden.

Eigenlijk is er niemand die vóór zinloos geweld is. Iedereen moet zichzelf in de hand houden, want geweld lost niets op. Maar dat in de hand houden is voor sommigen weer behoorlijk moeilijk en vooral als ze iets (alcohol of een pilletje) gebruikt hebben. Zo iemand kent dan de grens niet meer... en dan kan het al te laat zijn.

Daders zijn vaak ook slachtoffers, maar dan vooral van zichzelf. De rechter kan een straf opleggen, maar zo iemand moet ook geholpen worden. Net als iedereen leren waar de grens ligt en leren omgaan met één bepaald gevoel; agressie!

Kijk voor meer informatie over zinloos geweld op www.zinloosgeweld.nl

Wat kun je doen als het jou overkomt?
Als je te maken hebt met geweld, heeft dit veel gevolgen voor jezelf. Je kunt angstig gaan dromen, je interesse in allerlei dagelijkse dingen kan afnemen, je kan sneller gestresst zijn. Je kunt ook lichamelijke klachten krijgen, zoals hoofdpijn, buikkrampen en benauwdheid. Als jou zoiets overkomt is het altijd goed om er met iemand over te praten die je zelf kiest en vertrouwt (jeugdtelefoon, huisarts, leraar, vriend, vriendin, buurvrouw, familie). Blijf geloven in je eigen kracht, jij bent belangrijk! Boos, bang, verdrietig zijn: mag! Je mag laten zien wat je voelt, dat is niet zwak maar sterk. Je moet niet bang zijn dat er iets gek is. En eigen schuld dikke bult bestaat niet bij mishandeling. Luister naar je eigen gevoel. Als iets niet goed voelt of je twijfelt ergens over, dan moet je daar naar luisteren.

Kijk bij 'Meer weten' voor adressen en telefoonnummers van mensen en instanties die jou kunnen helpen.

Ben je zelf niet met zinloos geweld in aanraking gekomen maar ken je misschien wel iemand die er mee te maken heeft gehad dan is het begrijpelijk dat zo iemand het er erg moeilijk mee heeft en jouw steun goed kan gebruiken.