Wat is geweld | Zinloos geweld | Seksueel geweld | Huiselijk geweld | Meer weten | Over deze site

 

Huiselijk geweld

Wat is dat eigenlijk?
Ruzie komt overal voor. In elk gezin gaat er soms iets mis, dat is normaal. Heeft er eentje een rotdag dan is er niet mee te praten en dat roept dan weer irritaties op. Je kunt je soms ergeren aan het gedrag van een ander. 'Doe normaal joh', zeg je dan. Even later is het vergeten en alles weer koek en ei. Het kan ook wel eens wat langer duren en soms is er extra inzet nodig; een gesprek, een terechtwijzing of de verplichting om even wat uit te leggen. We zijn ook niet allemaal hetzelfde... en dat botst wel eens.

Huiselijk geweld is niet normaal. Het is schadelijk voor iemand, die daar dag in dag uit mee te maken heeft. Soms is iemand het ene moment poeslief, aardig of gewoon normaal. En dan weer, eigenlijk om niets, agressief, handtastelijk en gevaarlijk. Om bang van te worden. Bang zijn, pijn voelen, onzeker worden... het kan goed fout gaan. En dat soms jaar in jaar uit. Het gebeurt gewoon. Misschien al zo lang dat je niet beter weet. Wat gaat er dan goed fout? Angst, verdriet, eenzaamheid... het zal wel aan jou liggen

Wat kun je doen als het jou overkomt?
Huiselijk geweld komt op grote schaal voor. Achter 1 op de 5 voordeuren is er sprake van geweld, niet zomaar een keertje maar regelmatig, soms iedere dag. Er zijn dus kinderen, die jij kent, die hier mee te maken hebben. Zonder dat je het in de gaten hebt. Misschien overkomt het jezelf wel. Praat er dan met iemand die je kent en vertrouwt (jeugdtelefoon, huisarts, leraar, vriend, vriendin, buurvrouw, familie). Blijf geloven in je eigen kracht, jij bent belangrijk! Boos, bang, verdrietig zijn: mag! Je mag laten zien wat je voelt, dat is niet zwak maar sterk. Je moet niet bang zijn dat er iets gek is. En eigen schuld dikke bult bestaat niet bij mishandeling. Luister naar je eigen gevoel. Als iets niet goed voelt, of je twijfelt ergens over, dan moet je daar naar luisteren.

Kijk bij 'Meer weten' voor adressen en telefoonnummers van mensen en instanties die jou kunnen helpen.

Ben je zelf niet met huiselijk geweld in aanraking gekomen maar ken je misschien wel iemand die er mee te maken heeft dan is het begrijpelijk dat zo iemand het er erg moeilijk mee heeft en jouw steun goed kan gebruiken.